Innovatie blijkt dé sleutel tot succes om uit de crisis te komen

In de afgelopen maanden is de technologische maakindustrie onder druk komen te staan als gevolg van de coronacrisis. Dit ging gepaard met omzetverliezen en onder druk staande liquiditeitsposities. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van Smart Industry, stelt in het rapport ‘Flexibeler, robuuster en slimmer werken in de postcoronatijd’ dat de vooruitzichten van de Nederlandse industrie er ook slecht uitzien. Er dreigt zelfs een recessie aan te komen in het derde kwartaal.

Kansen

“De coronacrisis heeft niet alleen een negatieve invloed op de industrie. Het biedt ook kansen. De handelsbarrières en afnemende invloed van de World Trade Organization (WTO) zetten druk op de internationale waardeketens”, aldus Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. “Er liggen kansen om zo snel mogelijk korte en robuuste waardeketens te maken en de productie te versnellen. Dit zorgt ervoor dat er sneller geschakeld kan worden bij een plotseling stijgende vraag.” 

Innovatie

Deze periode vraagt om veel flexibiliteit. Digitalisering en technologische ontwikkelingen zullen sneller moeten gaan en dit vraagt ook om het omscholen en bijscholen van mensen. Dit zal in de praktijk leiden tot de volgende innovaties:

  • Flexibel produceren – Een fabriek is in staat om continu verschillende producten te produceren met een zo kort mogelijke doorlooptijd van offerte tot levering.
  • Digitale fabriek – Afdelingen zijn volledig digitaal en veilig verbonden. Van design tot productie.
  • Slim werken – De technologie helpt om zware en gevaarlijke klussen juist lichter en veiliger te maken. Of juist om complexe handelingen foutloos uit te voeren.
  • Slimme producten – Dit zijn producten die in staat zijn om met hun omgeving te communiceren. Bijvoorbeeld via het Internet of Things (IoT) en de technologie van mobiele telefonie (5G).
  • Digitale ketens – Bedrijven zijn digitaal verbonden. Ze kunnen eenvoudig data uitwisselen volgens de internationale standaarden via gekoppelde IT-systemen.
  • Slimme diensten – Een leverancier beheert en onderhoudt de hardware of software die hij heeft geleverd. Bijvoorbeeld via het Internet of Things of 5G.
  • Slim produceren – Foutloos produceren. Zo wordt niet alleen bespaard op kosten, maar er kan ook overgestapt worden naar mass customization. Op deze manier levert de fabriek maatwerk tegen de kosten van massaproductie.
  • Duurzame fabriek – Een fabriek gaat zuinig om met materialen en energie. Bijvoorbeeld omdat de producten na gebruik weer uit elkaar kunnen worden gehaald tot herbruikbare componenten.

Opleiding

ROC de Leijgraaf speelt in op dit soort ontwikkelingen door de introductie van de opleiding Smart Industry. Bij deze opleiding staat het aansturen bij fabricage en onderhoud centraal. De IT-besturingskant en bedrijfskunde komen hier goed van pas! Toekomstige studenten maken kennis met allerlei gegevens die rondom automatisering spelen. Dus niet allen de machine, maar juist ook de besturing ervan en de sensoren er omheen die gegevens verzamelen. Studenten die deze opleiding gaan volgen zijn daarmee dus klaar voor de nabije toekomst en kunnen moeiteloos mee met datgeen waar de praktijk om vraagt: digitalisering en inspelen op technologische ontwikkelingen.

Bronnen voor dit artikel: www.smo-metaalopleiding.nl/nieuws/nieuwe-opleiding-smart-industry-bij-roc-de-leijgraaf-in-veghel_1/ , https://www.customertalk.nl/nieuws/inzetten-op-innovatie-is-dé-manier-om-uit-de-crisis-te-komen/