Meiden in de metaal, een ijzersterke combinatie!
Doen wat je leuk vindt!
Ook al is Britney de enige dame in de werkplaats bij Staalbouw Hendriks, dat maakt haar helemaal niks uit! “Het gaat erom dat je doet wat je leuk vindt” vertelt Britney. Ze volgt inmiddels alweer het tweede leerjaar van het SMO-traject “Metaalcontstructie” en is blij met de afwisselende werkzaamheden. “Toen ik begon, wilde ik alleen lassen”, zegt Britney. “Nu kan ik veel meer, en vind ik het juist leuk om steeds ander werk te doen.” Zo werkt ze met vijftien collega’s aan een groot trappenhuis. “Ik richt me vooral op het samenstellen: gaten in balken maken met de freesmachine, plaatjes eraan hechten en soms mag ik ook aflassen. Bij lassen kan ik me het beste concentreren. Je moet dan erg goed opletten.” Uitgeleerd is ze nog lang niet; “Ik wil een hele goede lasser worden en veel diploma’s en certificaten halen, hiervoor worden mij ook de mogelijkheden geboden binnen het bedrijf!”
Niet voor alle meiden was de keuze voor de metaalbranche meteen duidelijk. Vérine studeerde af op de studie Sport en Bewegen, maar kwam er al snel achter dat de techniek toch meer in haar straatje past. “Mijn ouders zeiden na de middelbare school al dat ik iets in de techniek moest gaan doen, maar ik was eigenwijs en koos voor Sport en Bewegen” grapt Vérine. Na 2 jaar in een draai en freesbedrijf te hebben gewerkt na haar studie wist ze het zeker; ze liet zich omscholen naar de techniek via het SMO-traject! Ik heb nu het eerste jaar van de studie Allround Constructiewerker gedaan bij D&W Process Technology en ik kan zeggen; ik zit hier helemaal op m’n plek! Vérine houdt zich dagelijks bezig met het samenstellen en monteren van voedingsmiddeleninstallaties. “Op basis van een tekening ga ik zagen, zetten, lassen, knippen en/of boren, kortom alles wat er maar nodig is om de machine te fabriceren. Het leukste vind ik dat ik lekker met mijn handen kan werken!”
Opleiding
Ook Anne is vol enthousiasme bezig met het eerste jaar van de opleiding Allround Constructiewerker via het SMO-traject. De techniekbranche is niet nieuw voor haar dankzij haar eerder afgeronde opleiding als automonteur. “Ik ben inmiddels wel gewend dat ik het enige meisje ben” vertelt Anne. “In de werkplaats van Verhoeven in Oss moesten ze in het begin een beetje aan mij wennen omdat er ineens een meisje liep, maar dit gaat nu hartstikke goed! Je merkt dat de diversiteit van mannen en vrouwen de werksfeer juist ten goede komt”. Haar mannelijke collega’s hebben ook zo zijn voordelen volgens Anne; “mannen communiceren direct en draaien nergens omheen.” Daarnaast kan ze de aanwezige vakkennis van haar mannelijke collega’s goed gebruiken. ”Ik krijg de kans om verschillende werkzaamheden te doen en zo te kijken wat ik wel en niet leuk vindt, zo weet ik welke kant ik op kan. Wel vind ik het jammer dat er vanuit de maatschappij nog veel taboe bestaat op meiden in de techniek. Gelukkig krijg ik bij Verhoeven volop de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen. Voor mij is werken in de techniek heel normaal en ik wil daarom ook alle meiden die graag met hun handen werken in de techniek aanmoedigen dit vak te kiezen, want het is echt leuk om te doen”!
Benieuwd wat de Stichting Metaal Opleidingen voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!